Provozovatel:


Navigace - Malajsie
Dovolená Malajsie Recenze hotelů Malajsie
Last minute Malajsie Hotely a ubytování Malajsie
Víza Malajsie Fotogalerie Malajsie
Mapy a průvodce Malajsie Informace Malajsie



       Kuchyně

      Všeobecné informace
       Recepty a zajímavosti

 Malajsie - Recepty a zajímavosti

Nasi kembuli
MalajsieCo potřebujeme:
(přibližně pro 6 osob)
- 4 hrníčky proprané rýže
- 2 kusy skořicové kůry
- 10 najemno nasekaných šalotek (nebo 5 cibulí, místo šalotek je možné použít cibuli, šalotky však mají jemnější chuť)
- 2 stroužky česneku, utřené
- 5 lžic ghí
- 3 lžíce kešu oříšků
- 2 lžíce rozinek
- 4 lžíce koriandru
- 2 lžíce římského kmínu

Příprava:
1) Koriand a římský kmín povaříme asi 10 minut v 1 litru vody, poté scedíme do hrnce, ve kterém budeme vařit rýži.
2) Na ghí osmažíme kešu s rozinkami a odložíme stranou. Ve stejném ghí osmahneme skořicovou kůru a šalotky do změknutí, přidáme česnek, (neuvařenou) rýži a důkladně promícháme a přidáme kešu s rozinkami.
3) Do směsi vlijeme koriandrovo-kmínovou vodu a necháme vařit dokud rýže nezměkne.
4) Podáváme s pačedi.


Pačedi
Co potřebujeme:
(opět pro 6 osob)
- polovina ananasu nakrájeného na kousky (nebo ananasový kompot)
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce (černých) hořčičných semínek
- 1 kus skořicové kůry
- 3 badyány
- 2-3cm čerstvý zázvor, nastrouhaný
- 5 šalotek, nakrájených na tenké plátky
- 1 lžička čili
- 2 lžíce tamarindové šťávy
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce oleje

Příprava:
1) Smícháme hořčičná semínka s utřeným česnekem, na pánvi rozehřejeme olej a hořčičnou pastu osmahneme spolu se skořicovou kůrou a badyánem.
2) Přidáme šalotky, zázvor, ananas a vaříme dokud ananas nezměkne.
3) Přidáme čili, tamarindovou šťávu, třtinový cukr, cukr a podle chuti dosolíme.

Tipy:
1) pačedi připravujte společně s nasi kembuli, podstatně tím zkrátíte přípravu celého jídla
2) místo tamarindové šťávy je možné použít poloviční množství citrónové šťávy


Rýžová kaše s kuřetem
Očištěné kuře o váze cca 1 kg okořeňte 2 lžičkami zázvoru, přilejte 15 dl vody, vložte 2 mladé cibulky i s natí a vařte dobře přikryté asi 15 minut. Pak přidejte 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžičky glutasolu, osolte a opepřete. Nechejte vařit opět pod pokličkou asi 45 minut, až maso změkne. Uvařené kuře vykostěte a nakrájejte na velmi malé kousky. Ve vzniklém kuřecím vývaru rozvařte 250 g rýže na kaši. Potrvá to asi 2 hodiny, podle potřeby přitom doplňujte tekutinu a občas zamíchejte. Do hotové kaše dejte maso, které v rýži dle potřeby prohřejte. Nakonec pokrm ozdobte sekanou petrželkou a pokapejte sojovou omáčkou.


Nasi Goreng (Smažená rýže)
250 g rýže , 1-2 chilli papričky, 1 cibule, kečup, 2 stroužky česneku, sůl, sojová omáčka, 2 vejce (usmažená jako „volská oka“), rostlinný olej, bramborové lupínky (bílé), 1 rajče, okurka, salát
Uvaříme rýži, měla by být sypká. Ve woku nebo větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekané chilli papričky a jemně je osmahneme. Cibuli nadrobno pokrájíme a do sklovata podusíme společně s prolisovaným česnekem. Mírně osolíme, přidáme uvařenou rýži a za občasného míchání smažíme. Přilijeme trochu kečupu, osolíme a stále mícháme. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou.Na talíř servírujeme s rajčetem, okurkou a salátem, dozdobíme volským okem a bílými lupínky. Rozpis je pro dvě osoby.


Mee Goreng (Smažené nudle)
1-2 kostky instantních nudlí, 1 cibule, 1 stroužek česneku, kapusta (nebo zelí), mrkev, sojová omáčka (sladká), sůl, pepř, olej, 1 vejce, 1/2 šálku jemně krájeného kuřecího masa. Nudle zalijte horkou vodou a nechejte nabobtnat. Mezitím na troše oleje umíchejte vajíčko, případně přidejte pokrájené maso a smažte. Přidejte cibulku, na proužky pokrájenou kapustu či zelí, sůl, pepř a míchejte. Nudle nechte okapat a společně se směsí je chvilku zprudka osmažte. Nakonec dochuťte lžičkou sojové omáčky.
Jednodušeji se jídlo dá připravit tak, že na pánev dáte trochu oleje a trochu vody (dle odhadu cca 0,2 l) a přidáte kostku instantních nudlí. Nudle do sebe nasáknou veškerou vodu a začnou se samovolně smažit. Pak už jen dochutíte sojovou omáčkou a kořením a máte hotovou pravou indoneskou specialitu z chudších oblastí země.


Sambal s rybou
Celou rybu o váze asi 3/4 kg očistěte a omyjte. Po obou stranách prořízněte několikrát kůži a rybu potřete hladkou moukou. V rozpáleném oleji pečte tak dlouho, až maso změkne. V mixéru zpracujte v trošce oleje 1 lžičku kurkumy, 1 lžíci koriandru, 1/2 lžičky fenyklu, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 8 suchých chilli papriček (nebo 2 1/2 lžičky kayenského pepře). Smíchejte s 2 nakrájenými cibulemi a 4 stroužky utřeného česneku. Vzniklou pastu opatrně smažte na oleji. Dejte přitom pozor, aby se koření nepřipálilo. Pak přidejte 1/4 l kokosového mléka, 1/4 lžičky nastrouhané citrónové kůry, osolte a za stálého míchání odpařujte. Nakonec vložte rybu a vše povařte bez pokličky, až se tuk odděluje od zbytku šťávy a pokrm je dosti suchý.


Otak-otak
Očistěte 3/4 kg rybu (jakákoliv), omyjte, stáhněte kůži a vykostěte. 10 čerstvých papriček chilli (lze nahradit 3 a 1/2 lžičkami kayenského pepře), 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžičku zázvoru a 20 mandlí zpracujte v mixéru nebo umelte. Přidejte 2 lžičky kurkumy, 1 a 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry a rozetřete. Rybí maso, kořeněnou pastu, 3 dl kokosového mléka, 2 ušlehaná vejce, 1/2 lžičky cukru, 3 lžíce citrónové šťávy a sůl vložte do mísy a třete, dokud se všechny složky dokonale nesmísí. Směs přendejte do kryté nádoby z ohnivzdorného skla a vařte v páře asi 30 minut. Otak-otak můžete také zabalit do alobalu a grilovat nebo péci na roštu.


kontakt | spolupráce | obchodní podmínky


V La Casa Nova nábytek České Budějovice nabízíme množství druhů nábytku. Mezi nejzajímavější patří zahradní nábytek, především pak ratanový nábytek. Obchod není omezen pouze na přírodní materiály jako je ratan, mořská tráva, vodní hyacint, banánový list a acabá. La Casa Nova nabízí i umělý ratan, textilie a kov.

Odkazy
odkazy